Sam Altman se krátce poté, co byl správní radou odvolán a údajně přestoupil k Microsoftu, vrací do role generálního ředitele společnosti OpenAI, čímž ukončuje spekulace o budoucím směřování tohoto startupu, hrajícího klíčovou roli v boomu umělé inteligence.

OpenAI, tvůrce populárního AI nástroje ChatGPT, zároveň oznámila vytvoření nového počátečního výboru, ve kterém jako předseda figuruje Brett Taylor, bývalý spoluvýkonný ředitel Salesforce, a Larry Summers, bývalý ministr financí USA, spolu s Adamem D'Angelou, členem původního výboru, který Altmana odvolal, jako ředitelé.

Altmanův návrat může představovat novou éru pro OpenAI, která se dlouhodobě potýká s obavami zaměstnanců o rizika AI a jejím potenciálu pro komercializaci. Ve svém prohlášení na sociální platformě X (dříve Twitter) Altman vyjádřil nadšení z návratu do společnosti.

O původním odvolání Altmana bylo sděleno málo informací, kromě zmínek o nedostatku upřímnosti a nutnosti chránit poslání OpenAI vytvářet umělou inteligenci, jež bude prospěšná pro lidstvo.

Někteří analytici spekulují, že restrukturalizace ve vedení OpenAI může být výhodná pro Altmana i pro Microsoft, který investoval miliardy amerických dolarů do startupu a aktivně implementuje jeho technologie na globální úrovni.