Zdá se, že tajemná grafická karta Nvidia GeForce RTX 4090 Ti skutečně bude existovat. Už několikrát se spekulovalo, zda toto zařízení vlastně nebude vydáno v rámci série Titan. Tyto diskuze navíc trochu oživila nová fotografie, jež unikla před několika dny a mělo by se podle všeho jednat o monstrum s až 800W spotřebou. Nyní to ale vypadá, že tento žrout energie a RTX 4090 Ti budou dvě rozdílné karty.

S novými informacemi přichází známý leaker kopite7kimi, který je o dění v Nvidii informovaný snad úplně nejlépe. Ve svém příspěvku na Twitteru zveřejnil údajné specifikace karty RTX 4090 Ti a z označení desky (PCB) lze usoudit, že se nejedná o to samé zařízení, jako je ona 800W karta, které se přezdívá next-gen Titan nebo Titan Ada. RTX 4090 Ti má totiž využívat desku PG136, zatímco tajemná grafika Titan bude podle fotografie disponovat deskou PG137.

Nyní už ale k samotným specifikacím. RTX 4090 Ti bude lepší než klasická RTX 4090 hned v několika ohledech. Počítat můžeme s vyšším počtem CUDA jader (18 176), a to z důvodu, že využije méně osekanou variantu čipu AD102. Jak už jsem ale naznačil, i přes tento vynikající počet nepůjde o nejlepší konfiguraci GPU AD102, protože ta je vybavena 18 432 jádry.

Dalšího výkonnostního posunu bychom se mohli dočkat díky rychlejší operační paměti, která po sběrnici poběží 24gigabitovou rychlostí. Propustnost by se v důsledku toho mohla zvýšit až na 1,15 TB/s. Počítat navíc můžeme i s 96MB L2 cache, což představuje 33% nárůst oproti RTX 4090.

Nakonec leaker zmiňuje 600W hodnotu TBP, tedy číslo, jež udává spotřebu celé grafické karty (včetně větráčků apod.). Nvidia by tedy opět mohla využít 16pinový konektor pro napájení, jelikož s nejvyšší pravděpodobností postačí, ale někteří výrobci budou nejspíš muset své modely vybavit dvojicí 16pinových konektorů (nebo alespoň v případě, že budou nabízet přetaktované varianty). Kvůli chlazení se dočkáme možná ještě mohutnějšího provedení, které bude až čtyřslotové.