Jak mnozí z vás vědí, základní spotřeba grafické karty Nvidia GeForce RTX 4090 činí 450 W, což není zrovna malá hodnota. Není tedy divu, že se hned po prvních únicích, které TDP odhalily, začaly množit narážky a spekulace o tom, jak bude karta strašně neefektivní a neúsporná. Hned po vydání prvních recenzí se ale ukázalo, že skvělého výkonu dosahuje i při nižších spotřebách, což se opět potvrzuje.

Recenzenti ze serveru QuasarZone kartu podvoltovali či omezili její spotřebu a otestovali výkon v pěti různých hrách – Cyberpunk 2077, remasteru Marvel's Spiderman, Forza Horizon 5, Lost Ark a PUBG Battlegrounds. Tituly byly pochopitelně ozkoušeny v rozlišení 4K při použití nejvyššího grafického nastavení a výsledky jsou poměrně zajímavé.

Z grafu níže lze vyčíst, že podvoltování funguje o něco lépe, karta totiž ve výsledku pracuje s vyššími frekvencemi a hltá méně elektřiny. Naopak stanovení spotřebního limitu je jednodušší proces, který nevyžaduje tolik opatrnosti.

Všimnout si můžete, že při 232W spotřebě karta ztratila pouze necelých 8 % výkonu (za 100% výkon považujeme původní nastavení, kdy karta hltala 347 W) a běžela na frekvenci 2 640 MHz.

Podobný jev už dříve ukázal německý server CompurterBase. Jeho redaktoři snížili spotřebu karty GeForce RTX 4090 ze 450 W na 300 W a výkon se propadl o necelých 10 %. Více zde.