Steam publikoval výsledky červencového hardwarového průzkumu a pro AMD přinesl dobrou zprávu – do tabulky se konečně povedlo dostat první jeho RDNA 3 desktopové kartě, kterou je Radeon RX 7900 XTX. Navzdory tomu, že firma tento model spolu s levnější variantou XT vypustila na trh již v prosinci, se mu 0,15% minima pro zobrazení v žebříčku podařilo dosáhnout až v uplynulém měsíci. Vlajková loď konkurence je přitom několikanásobně populárnější.

Z odpovědí průzkumu vyplynulo, že Nvidia zaujímá se svými 74,69 % necelé tři čtvrtiny z celkového počtu grafických karet uvnitř počítačů jednotlivých účastníků. AMD pak má 15,93 % a Intel 9,02 %.

Co se pak týče konkrétních modelů karet, nejpopulárnější stále zůstává Nvidia GeForce GTX 1650 a pravděpodobně se na tomto místě ještě nějakou chvíli udrží. Její výkonnější sestra GTX 1060 pak se svými 4,60 % zahřívá třetí příčku, což perfektně demonstruje to, jak je desítková řada i přes své stáří neustále oblíbená. Mezi nimi, tedy na druhém místě, nenajdeme jiný model než RTX 3060. Poukázat můžeme také na fakt, že čtyři karty z těch, co se nachází v první pětce, jsou modely xx60.

TOP model současné generace od Nvidie, GeForce RTX 4090, se po zvláštně malém nárůstu mezi měsíci dubnem a květnem dostává do dalších a dalších počítačů. Aktuálně zaujímá 0,65% podíl, což z ní dělá skoro čtyřikrát populárnější model, než je Radeon RX 7900 XTX.

Na procesorové scéně AMD oproti předešlému měsíci znovu posílilo. Nyní se nachází ve 33,19 % Windows počítačů patřícím uživatelům Steamu. Intel pak měsíc červenec opouští s podílem 66,76 %.