Koncem května informoval server Wccftech o prototypu grafické karty GeForce RTX 4070 z dílny společnosti ASUS, který byl unikátní tím, že nevyžaduje žádné napájecí kabely (my jsme toto téma rozebírali zde). Elektrickou energii si bere proprietárním systémem přímo ze základní desky, což může být vhodné pro nadšence, kteří chtějí, aby byla jejich PC sestava co nejlepší po vizuální stránce. Z pouhého konceptu se ale má stát běžně prodávaný produkt.

Wccftech nyní upozornil na informace přicházející z kanálu EIXA Studio, který působí na čínské video platformě Bilibili. Dle něj bude sériová výroba grafické karty bez napájecího konektoru zahájena letos na podzim, a pokud vás nezaujala dříve popsaná černá varianta, mohlo by vás zaujmout bílé provedení, které zmínění tvůrci nyní ukázali. Dosud nespatřený model byl vystaven na exhibici Bilibili World 2023 v Šanghaji.

Jak jsme již dříve popsali, speciální RTX 4070 od ASUSu je vybavena 2,3slotovým chladičem a trojicí ventilátorů. Nejzajímavější je ale pochopitelně způsob, jakým je do karty dostávána elektrická energie. Z desky plošných spojů (PCB) vychází speciální výstup, kterým karta může přijímat až 600 W z konektoru GC_HPWR na základní desce.

Nutné je podotknout, že toto řešení na klasických deskách nenajdete, a tak bude nutné si kromě grafické karty pořídit i onen podporovaný model desky. Jediným takovým byl dosud ASUS Z790 TUF Gaming ATX a nově se k němu přidává i TX Gaming B760-BTF WIFI, ale je možné, že se technologie časem dostane i k produktům dalších výrobců. Základovku je pak nutné napájet 12VHPWR konektorem.

Co se pak týče odhadovaného termínu vydání, karta by měla na pulty obchodů přijít buď koncem letoška, nebo začátkem následujícího roku. K ceně se pak dříve vyjádřil i samotný ASUS, který uvedl, že kvůli dodatečným nákladům bude grafická karta dražší, než je obvyklé.