Nvidia dnes celosvětově vydala grafickou kartu GeForce RTX 4060 a je již k mání také u zdejších prodejců. Ačkoliv byla doporučená cena stanovená na 7 899 Kč, některé modely jsou dostupné i o něco málo levněji. Zveřejněny byly také recenze, z nichž se můžeme dozvědět, co na nejlevnější přírůstek do rodinky Ada Lovelace říkají zkušení novináři.

Ještě před tím, než se vrhneme na jejich souhrn, si ale krátce zopakujme základní údaje a specifikace. RTX 4060 cílí na méně náročné hráče a tvůrce obsahu, kterým s čipem AD107, disponujícím 3 072 CUDA jádry, dodá přibližně o 20 % vyšší výkon bez DLSS než její předchůdkyně. Určená je zejména pro hraní ve FullHD, ale to neznamená, že si s tituly ve 1440p nemá šanci poradit. Nvidia zde opět vkládá naději především do DLSS, které využívá nové generace Tensor jader a dokáže krásně zvyšovat počet FPS v podporovaných hrách.

RTX 4060 je vybavena 8GB pamětí typu GDDR6, jež spoléhá na 128bitovou sběrnici a 24MB L2 cache. Bez ní by totiž propustnost dosahovala pouze 272 GB/s, nicméně právě díky navýšení kapacity cache Nvidia slibuje, že efektivní hodnota činí 453 GB/s. Spotřeba je pak stanovená na 115 W.

CO NA RTX 4060 ŘÍKAJÍ RECENZENTI?

Celkově v technologické komunitě panuje názor, že se levnější modely generace Ada Lovelace zkrátka vůbec nepovedly. Výkonnostní nárůsty jsou ve srovnání s předešlou řadou Ampere příliš malé a Nvidia vsadila na DLSS, které má stále své nedostatky. Když už, měla dát alespoň nižší cenu. Je tohle také případ RTX 4060, nebo jsou v jejím případě postoje znalců odlišné?

Portál Wccftech píše, že RTX 4060 dosahovala napříč více než dvaceti herními tituly vyššího výkonu než RTX 3060, ale k RTX 3060 Ti se pouze přiblížila. Testeři jsou také přesvědčeni, že je tato novinka výhodnější než RTX 4060 Ti, ale daleko více by jí namísto 299 dolarů slušela cenovka 249 dolarů. Pokud nemáte zájem o novou generaci enkodéru NVENC nebo DLSS 3.0, je lepší zůstat u RTX 3060 nebo karet AMD Radeon RX 6600/6700.

Server Tom's Hardware je naopak s cenovkou modelu poměrně spokojen – oceňuje hlavně fakt, že se cena nezvedla zbytečně nahoru jako u jiných karet RTX 40 – ale nedostatky vnímá na jiném místě. Jako zásadní nevýhodu vidí 8GB operační paměť a úzké rozhraní sběrnice, a to navzdory zvýšené cache. Poté, co RTX 3060 disponovala 12GB pamětí, představuje 8 GB facku do obličeje.

Dalším kritikem ceny je web TechPowerUp. Vzhledem k výkonu, jenž nedosahuje na RTX 3060 Ti a ve srovnání s Radeon RX 7600 je vyšší pouze o čtyři procenta, a cenovce 299 dolarů, je už možná lepší zvážit koupi herní konzole typu Xbox Series S nebo PlayStation 5 Digital.

Německý portál ComputerBase uvádí, že RTX 4060 není žádným novým „šedesátkovým“ šampionem. Cenovka 329 eur sice není zrovna lákavá a je dražší než u Radeonu RX 7600, ale zato nabízí nový kousek od Nvidie modernější funkce a lepší energetickou efektivitu. Překážku opět představuje 8GB operační paměť.

Hardwareluxx označuje RTX 4060 za „nezbytné minimum“ pro hraní ve FullHD, a to jak v pozitivním slova smyslu, tak i v tom negativním. Pěkná je sice energetická efektivita, ale posun v hrubém výkonu není tak velký, jak by ho svět chtěl. Očekává navíc rychlý pád ceny. Kvůli nedostatečně optimalizovaným hrám je opět problémem 8GB paměť.

ZÁVĚR

Celkově se tedy dá říct, že RTX 4060 představuje zajímavou volbu pro uživatele, kteří upgradují z řad RTX 20 nebo ještě starších modelů GTX. Navíc disponuje moderními funkcemi a potěší také energetická efektivita. Mezi hlavní minusy pak patří ne zrovna konkurenceschopná cena a 8GB paměť s nízkou propustností, kterou cache není schopna vykompenzovat tak dobře, jak se slibovalo.