Co se týče grafických karet nové generace, které jsou postavené na architektuře Ada Lovelace, Nvidia zatím vydala pouze modely RTX 4090, RTX 4080 a RTX 4070 Ti. Všechny jsou určené spíše pro náročnější uživatele a ti, kteří si chtějí postavit počítač s komponenty nové generace za rozumnou cenu, mají prozatím smůlu. Nadějně to vypadalo s RTX 4060 Ti, ale i v jejím případě se nyní nabízí určitý prostor pro skepsi.

Z dřívějších úniků to vypadalo, že by RTX 4060 Ti nemusela být zase tak špatnou volbou. Tři již vydané karty nabízejí slušný výkonnostní posun oproti svým předchůdkyním, tak proč by tomu nemělo být stejně i u levnější RTX 4060 Ti, říkali si mnozí. Z informací, které nyní sdílel známý leaker kopite7kimi, ale lze usoudit, že tento model zas tak velký výkonnostní skokan nebude.

Když kopite7kimi aktualizoval informace o spotřebě RTX 4060 Ti, o čemž jsme více psali v samostatném článku, v komentářové sekci přistál dotaz od nadšence vystupujícího pod jménem CalamityyYT. Toho zajímalo, zda už jsou k dispozici nějaké informace o přibližném výkonu, který by karta mohla poskytnou, načež mu kopite7kimi odpověděl, že máme počítat s výkonem shodujícím se s RTX 3070.

Pokud jsou tyto informace pravdivé, nepůsobí vůbec dobře. Jak už jsem zmiňoval – předešlé modely nabízí slušný výkonnostní posun a třeba taková RTX 4070, která je momentálně v přípravě a mohla by dorazit někdy ve druhém kvartálu letoška, se může výkonnostně nacházet někde mezi RTX 3080 a RTX 3090. Už z toho důvodu je docela podivné, že by to RTX 4060 Ti nedotáhla ani na úroveň RTX 3080. V náročnějších hrách bychom navíc neměli očekávat bůhvíjak dobré výsledky už kvůli 128bitové sběrnici, kvůli níž se bude tato karta spíše hodit pro hraní ve FullHD než při rozlišení 1440p (pokud se tedy budeme bavit o vysokých detailech vizuálů).

Dalším důležitým faktorem bude cena, o níž nám zatím žádný leaker nepřinesl podrobné informace. Skoro určitě se dočkáme doporučené ceny vyšší než 400 dolarů ve Spojených státech, nicméně tehdy, co částka překročí hranici 500 dolarů, už nebude o moc výhodnější než RTX 3070 (tedy alespoň v případě, že by neplánujete koupi karty RTX 40 kvůli funkcím jako DLSS 3.0).