Začátkem následujícího roku by měla Nvidia do svého katalogu desktopových grafických karet nové generace přidat minimálně dva, možná tři, rychlejší modely s označením SUPER. Konkrétně zatím padla řeč o modelech RTX 4080 SUPER, RTX 4070 SUPER a RTX 4070 Ti SUPER, i když poslední zmíněná karta se jeví tak podivně, že se stále přesně neví, zda vůbec vyjde. Minimálně se ale o ní uvnitř zeleného týmu přemýšlelo.

Sestava RTX 4000 SUPER se s nejvyšší pravděpodobností bude točit kolem přidání CUDA jader, což by mohlo mírně zvýšit výkon ve srovnání s klasickými modely. Některé zdroje dříve zmiňovaly také nárůst kapacity paměti, v což jsem osobně také doufal, ale zvěsti z posledních dní tomu příliš nenasvědčují.

Co ale zní zajímavě, jsou detaily týkající se spotřeby. Navzdory tomu, že refresh generace Ada Lovelace přinese vyšší výkon, energie by neměl spotřebovávat více než klasické modely (až na výjimku). Na sociální platformě X to uvedl známý insider kopite7kimi, který je pravděpodobně nejdůvěryhodnějším informátorem o dění uvnitř Nvidie. Specificky pak hovořil o hodnotách TBP, které určují spotřebu celé grafické karty (nikoliv pouze GPU).

V praxi to tedy znamená, že model RTX 4080 SUPER, který má dostat celkem 10 240 CUDA jader (tedy o 5 % více), bude pracovat se 320W TBP. RTX 4070 Ti s 8 448 CUDA jádry (10% nárůst) pak má mít TBP nastavené na 285 W. Onou zmíněnou výjimkou bude RTX 4070 SUPER, která prý dostane o 22 % více CUDA jader než klasická RTX 4070 (celkem jich tedy bude mít 7 168). Spotřeba tohoto modelu se má zvýšit o 20 W, a tak bude TBP 220W.

Jakmile se dozvíme další podrobnosti o specifikacích, neboť momentálně jsou pouze ve stavu drbů a nemůžeme je ověřit z většího množství zdrojů, budeme vás informovat.