Firma Qualcomm se specializuje na čipy do mobilních telefonů, kde je považována za špičku, prakticky každý vlajkový Android totiž od ní má minimálně procesor. To ale neznamená, že je Qualcomm v oboru laptopových čipů zcela bez zkušeností, třeba pro Microsoft Surface Pro X vyrábí procesory na architektuře ARM.

Tady ale Qualcomm určitě nekončí, spíš naopak. Nový šéf firmy v rozhovoru řekl, že věří, že jeho společnost dokáže vyrobit nejlepší laptopový procesor na trhu, a tak porazit jak konkurenci Intelu, tak Applu.

Přečtěte si také: Šikovný herní notebook do 20 tisíc: Lenovo LOQ 15IAX9I

Firmě má k dosažení tohoto neskromného cíle pomoci 1,4 miliardy dolarová (asi 30,4 mld. korunová) akvizice Nuvie; startupu, na kterém se podílela řada dřívějších zaměstnanců Apple. Právě na práci této firmy chce Qualcomm svou laptopovou „divizi“ postavit.

Nový CEO Qualcommu také prohlásil, že pokud dokáže ARM vytvořit lepší čipy, než jsou ty jejich, využijí je.

Velikou výhodou by pro firmu mohly být zkušenosti s 5G a LTE čipy, které už teď vyrábí pro smartphony, třeba konkurenční SoC M1 od Applu jimi totiž v Macboocích nedisponuje.

Ať už to ale bude jakkoli, s AMD, Applem i Qualcommem na trhu, který ještě donedávna suverénně držel Intel bude konkurence výrazná, a to je pro nás, zákazníky, jenom dobře.