Qualcomm se chce výrazněji soustředit i na čipy do jiných zařízení, než jsou telefony, tablety či chytré hodinky. Ačkoliv už například stojí za několika notebookovými procesory, podle informací, s nimiž přichází vývojář a známý leaker Kuba Wojciechowski, má v plánu vynést své jméno v této branži na ještě vyšší úroveň.

V současné době má Qualcomm údajně pracovat na vyšším množství čipsetů pro počítače, nicméně tím nejvýkonnějším z nich bude podle všeho Snapdragon 8cx Gen 4, který nese kódové označení Hamoa. Jak Wojciechowski uvádí na Twitteru, toto SoC bude vybaveno procesorem s 12 jádry (osmi výkonnými a čtyřmi efektivními), která Qualcomm testuje až na 3,4GHz frekvenci. Údajně by se mělo jednat o konkurenci pro čipy od Applu z řady M.

Wojciechovski dále uvádí, že každá čtveřice jader má 12 MB sdílené L2 cache a ještě k tomu je čip vybaven 8 MB L3 cache. Chybět nemá ani podpora paměťové technologie LPDDR5X a je přitom možné pracovat až s 68 GB RAM. Snapdragon 8cx Gen 4 má disponovat stejným grafickým jádrem jako mobilní vlajkový čip Snapdragon 8 Gen 2. Bude jím tedy Adreno 740, jež bude podporovat DirectX 12, Vulkan 1.3 i OpenCL.

„Budoucnost Windows na platformě ARM vypadá pozoruhodně. Doufám, že za pár let budu moci zahodit svůj velký, neskladný stolní počítač s přibližně 300W procesorem ve prospěch něčeho s podobným výkonem, ale s třetinovou spotřebou energie a zabírajícího jen tak málo místa jako Mac Mini,“ uvádí leaker na závěr.