Bezztrátové přehrávání hudby je v tomto roce často skloňovaným tématem, zvláště pak potom, co jej v rámci Apple Music začal podporovat Apple a Amazon za něj už nechce příplatek.

Velkou bariérou je ale stále bezdrátové přehrávání takovéto hudby, Qualcomm tvrdí, že na tento problém našel řešení s novým protokolem aptX Lossless, jedná se v podstatě o rozšíření aptX Adaptive.

Novinka bude podle něj schopná bezdrátově přenášet hudbu kvality CD disků, tedy 16bitové 44,1 kHz audio přes Bluetooth.

První sluchátka podporující nový standard by se měla začít objevovat začátkem příštího roku, kvůli provedení protokolu ho bude muset podporovat jak telefon, tak sluchátka samotná.

Když už tu ale hardwarová podpora bude, Qualcomm automaticky detekuje zdroj bezztrátového zvuku a bude schopen ho přenášet prostřednictvím mnohem většího množství dat, než bylo možné s předešlým aptX HD.

Když se rovnou dostaneme přímo k číslům, konkrétně to u aptX Lossless bude až 1 Mbps. Ani toto ale nestačí na 1,4 Mbps CD disků, takže se ani tady nevyhneme kompresi. Ta je ale bezztrátová, takže by ve výsledku neměla být slyšet.

Pochopitelně „vzduchem“ nebude množství přenesených dat úplně konzistentní. V prostředí s mnoha Bluetooth zařízeními tak bitrate spadne až na 140 kbps.

I přes přenos hudby bezztrátově v kvalitě CD ale nevystačí na lepší hudbu třeba v kvalitě 24 bitů a 96kHz, každopádně to ale bezdrátová řešení nabízí i mnoha „audiofilům“.