Qualcomm, významný hráč na trhu s čipy se sídlem v San Diegu, se údajně zajímá o možnost převzetí společnosti Intel, která se v poslední době potýká s vážnými problémy. Podle The Wall Street Journal Qualcomm v uplynulých dnech projevil zájem o tuto akvizici, i když se zatím jedná o velmi nejistý krok. Pokud by však k dohodě skutečně došlo, znamenalo by to zásadní změnu v americkém polovodičovém průmyslu, který by se musel vyrovnat s možnými antimonopolními překážkami.

Intel se v posledním roce ocitl v obtížné situaci. Společnost oznámila plán na propouštění 15 000 zaměstnanců poté, co její kvartální ztráty vzrostly na 1,6 miliardy dolarů. Ještě větší problémy hlásí její foundry divize, která zaznamenala provozní ztrátu ve výši 2,8 miliardy dolarů za poslední čtvrtletí. V reakci na tyto finanční potíže oznámil generální ředitel Intelu Pat Gelsinger plán na oddělení foundry divize od zbytku společnosti a vytvoření samostatné jednotky, což by mohlo zlepšit její efektivitu.

Zájem Qualcommu o Intel přichází ve chvíli, kdy se obě společnosti snaží udržet své postavení na trhu tváří v tvář rostoucí konkurenci a změnám v průmyslu. Pro Qualcomm by převzetí Intelu mohlo znamenat posílení jeho pozice v oblasti výroby čipů a rozšíření jeho dosahu na nové segmenty trhu, které byly dosud doménou Intelu.

I když zatím není nic jistého, je jasné, že situace kolem Intelu a Qualcommu bude v příštích měsících bedlivě sledována jak investory, tak regulačními orgány.