Společnost Neuralink amerického miliardáře Elona Muska je pro svůj vývoj čipů schopných komunikovat s mozkem známá. Přes slibné testy na opicích bude ale ještě nejspíš trvat i více než půl roku, než bude technologie otestována na prvním člověku. Už teď se ale objevují další slibné technologie, které mají první pacienti v hlavě už teď.

Například jde o firmu Inner Cosmos se svou „digitální pilulkou“, která má pomoct s depresemi. Malý čip je implantován pod kůži nositele, který si následně připne na vlasy druhou část zařízení, jež čip pohání. Když tak zrovna nemusí čip pracovat, nositel si může onu externí část zařízení sundat.

Implantát posílá malé elektrické pulsy do centra mozku, které je za deprese zodpovědné, jednou denně po dobu 15 minut. První pacient má zařízení v hlavě už teď, testování má pokračovat ještě rok. Další lidské testování nové technologie má začít zhruba za měsíc. Až jeho výsledky ale ukážou její efektivitu.

Propojení technologií a lidského mozku má v budoucnosti mnoho potenciálních využití. I toto odvětví tak bude TechFeed bedlivě sledovat.