V nedávném videu, které bylo vysíláno na platformě X, byl představen 29letý Nolan Arbaugh, jenž je po nehodě při potápění ochrnutý od krku dolů. Nolan Arbaugh však v letošním roce podstoupil implementaci čipu od společnosti Neuralink, kterou vede Elon Musk.

Arbaugh popsal, že po zavedení mozkového implantátu se musel naučit rozlišovat mezi myšlenkou pohybu a skutečným pokusem o pohyb, což mu následně umožnilo ovládat kurzor na obrazovce počítače.

V prezentaci byla demonstrována Arbaughova schopnost ovládat kurzor na počítači, hrát šachy s přáteli či zastavovat hudbu ve webovém přehrávači prostřednictvím mozkového implantátu. Arbaugh prohlásil, že díky mozkovému implantátu může hrát videohry, což mu umožňuje účastnit se dlouhých herních sezení a online her bez použití dalších asistenčních zařízení.

Implantát prý může být používán přibližně osm hodin před nutností jeho dobíjení, přestože nebyly uvedeny další informace a podrobnosti o procesu nabíjení.

Arbaugh se stal první osobou, která obdržela tento implantát v lednu, poté co společnost Neuralink zahájila program pro pacienty v předchozím roce. I přes to, že byly mozkové implantáty BCI (Brain-Computer Interface) původně testovány na zvířatech, některé testovací praktiky společnosti byly předmětem federálního vyšetřování.

Nolan Arbaugh během videa, na které se můžete podívat výše, vyjádřil, že jeho zkušenosti s implantátem byly do té doby převážně pozitivní, ačkoli narazil na určité počáteční problémy. Uvedl, že vývoj této technologie ještě není u konce a že představuje dlouhou cestu plnou výzev.