Americká výzkumná organizace OpenAI, která stojí za známými AI nástroji ChatGPT a DALL-E, možná bude čelit problémům kvůli zacházení s osobními údaji uživatelů v další evropské zemi. Probíhající vyšetřování společnosti, kterou masivně podporuje softwarový gigant Microsoft, ohlásil polský Úřad pro ochranu osobních údajů (UODO).

V tiskové zprávě dozorčí orgán uvádí, že OpenAI zpracovává data nezákonným a nespolehlivým způsobem. Vadí mu také, že pravidla, která se sběru osobních dat týkají, jsou netransparentní.

Jednou z příčin vyšetřování pro podezření z porušení GDPR je stížnost nejmenovaného uživatele, kterému OpenAI nevyhověla v žádosti o korekci nepravdivých údajů, jež o něm napsal generativní nástroj ChatGPT.

Pro americkou společnost jsou podobné situace problematické, neboť umělá inteligence ve skutečnosti není tak inteligentní, jak si mnozí mohou myslet, a učinit AI nástroje bezchybnými je v současné době prakticky nemožné.

Stěžovatel, jehož případ UODO zmiňuje, měl také od původně neziskové OpenAI obdržet zavádějící, protichůdné a vyhýbavé odpovědi. Poukazuje také na nedostatek transparentnosti. Po polském úřadu tak požaduje, aby OpenAI upozornil na povinnost jednat v souladu s GDPR, ale také si přeje, aby byl přezkoumán soulad politik ChatGPT pro zpracování uživatelských dat s ustanoveními o ochraně osobních údajů.

„Případ se týká porušení mnoha ustanovení o ochraně osobních údajů, proto požádáme Open AI o zodpovězení řady otázek, abychom mohli důkladně vést správní řízení,“ prohlásil prezident úřadu Jan Nowak.

Viceprezident UODO Jakub Groszkowski pak poukázal na fakt, že se velké jazykové modely(Large Language Models, LLM) stávají průlomem v technologickém světě.