Tom Petersen ze společnosti Intel byl vyzpovídán v podcastu Full Nerd serveru PCWorld, kde hovořil o současné, ale i nadcházející řadě grafických karet. Prodeje modelů dedikovaných GPU Intel Arc Alchemist měly překročit nastavená očekávání a poptávka by se navíc mohla ještě zvyšovat.

Buďme upřímní – vydání těchto grafických karet neproběhlo zrovna podle představ. Po hardwarové stránce sice mají své mouchy, avšak největším problémem byla softwarová podpora, hlavně tedy nedoladěné ovladače, které potenciál karet brzdily.

Za tu dobu se ale leccos změnilo k lepšímu, včetně zmíněných ovladačů, které si nedávno prošly masivní proměnou, jež výrazně vylepšuje výkon ve hrách využívajících DirectX 9. Vzhledem ke zlepšujícímu se softwaru Petersen předpokládá, že by se GPU mohly prodávat stále víc a víc.

I tak jsou ale grafiky Alchemist mimo momentální pozornost většiny týmu Intelu. Podle Petersena pracuje většina lidí na nové generaci, která ponese název Battlemage a přinést by měla „nové a skvělé technologie“. Jak už dříve odhalili tvůrci z kanálu RedGamingTech, od další řady můžeme očekávat třeba zlepšení v oblasti ray-tracingu.

Grafických karet Battlemage bychom se měli dočkat až v následujícím roce. Koncem letošního března by měl ještě Intel doplnit svůj katalog o dva 6GB modely se 150W spotřebou. Na přelomu první a druhé poloviny pak údajně můžeme počítat s vydáním méně výkonné grafiky se spotřebou v rozmezí od 75 do 100 wattů, kterou bude o tři měsíce později následovat rychlejší, 175–225W model.