Server Videocardz si všimnul 30sekundové upoutávky na procesor Intel Core i9-13900K, kterou omylem zveřejnil polský počítačový obchod x-kom. Video už je nyní označeno jako soukromé, a tak se na něj bohužel nepodíváme. Podařilo se z něj ale získat důležité informace.

Vlajková loď generace Raptor Lake se už připravuje na oficiální představení, které má nastat dnes v rámci akce Intel Innovation. Dosud jsme na internetu slyšeli mnoho různých spekulací a naskytl se nám i pohled na nespočet uniklých testů a snímků. Z toho všeho si lze udělat docela přesnou představu o tom, co nám Core i9-13900K ve finále nabídne. Díky uniklému traileru ale můžeme říct, že si jsme téměř na 100 % jisti maximální frekvenci, kterou nabídne. Má být 5,8GHz. Z toho vyplývá, že 6GHz frekvence bez nutnosti přetaktování, na které Intel dříve lákal, nejspíš dorazí později s edicí KS.

Skrze video bylo také potvrzeno, že procesor nabídne celkem 24 jader (8 výkonných a 16 efektivních). Připomenout mohu i další specifikace, informace vycházejí z předešlých úniků. Čekat můžeme 32 vláken a 3GHz základní frekvenci, což potvrdilo více zdrojů. Počáteční frekvence má být 125 W, MTP (Maximum Turbo Power) by se pak ale mělo zvednout až na 253 W. Při použití režimu extrémního výkonu, který potěší třeba overclockery, bychom pak mohli dosáhnout vysokých frekvencí, ale klidně i 400W spotřeby.

Dnes se od Intelu čeká, že odhalí hlavní tahouny nové řady, tedy procesory označené písmeny K. Na pulty obchodů by se však neměly dostat dříve než do poloviny října.