Nedávno vyšel článek o procesoru Intel Core i7-13700K, který se objevil v databázi testovacího softwaru Geekbench. Díky tomu jsme získali důležité informace – procesor z nadcházející generace Raptor Lake má disponovat 16 jádry a 24 vlákny. Základní frekvence má být 3,39 GHz, dosáhnout se ale tehdy podařilo až na 5,3 GHz.

Tato pěkná hranice byla ale posunuta do ještě většího extrému. Anonymní zdroj serveru Videocardz totiž dokázal přetaktovat všech 8 Performance (výkonných) jader na 6GHz frekvenci. Využito přitom bylo základní desky MSI MEG Z690I UNIFY. U procesoru Core i9-13900K, který pravděpodobně bude vlajkovou lodí generace Raptor Lake, se povedlo dosáhnout „pouze“ 5,5GHz taktu.

Odhalená fotografie obrazovky ukazuje, že se teplota pohybovala mezi 25 až 37 °C. To naznačuje, že byl snímek zachycen až po ukončení testu. V benchmarku programu CPU-Z se procesoru Core i7-13700K povedlo dosáhnout 983 bodů v testu single-thread. Takového skóre nedosáhla ani zmíněná vlajka, zmohla se jen na 846.

Další zveřejněný obrázek ukazuje totožný procesor, ale s povoleným hybridním režimem. To znamená, že se nabízí všech 16 jader. Jádra Performance byla taktována na 5,8 GHz, zatímco ta Efficient (efektivní) běžela na frekvenci 3,7 GHz. Dosažené single-thread skóre bylo v tomto případě o něco nižší, vyšplhalo se na 947.

Uživatel Twitteru se jménem Esperonslaie zveřejnil video, ve kterém ukazuje informace o tom stejném procesoru při probíhajícím testu v softwaru Cinebench. Osm výkonných jader bylo taktováno na 5,9 GHz a maximální teplota jednoho z nich se dostala až na 86 °C.