Jedna ze společností miliardáře Elona Muska zveřejnila video opice hrající notoricky známou videohru Pong pomocí mozkového implantátu. Neuralink tak dělá další krok na cestě k lidským mozkovým implantátům, které by nám v budoucnu mohly umožnit s elektronikou komunikovat v úplně nových rozměrech.

Technologie se zkalibruje, když opice ovládá hru rukou, a pak s pomocí nasbíraných dat systém hledá stejné vzory, i když už opice s ovladačem nijak neinteraguje.

Tohle samo o sobě není úplně novinkou, podobné demonstrace už proběhly. Několik lidí už dokonce disponuje elektronickou končetinou ovládanou signály mozku. Neuralink je ale v něčem jiný; implantované zařízení je malé a data dokáže vysílat bezdrátově.

Přečtěte si také: Meta je blízko k vývoji nositelných neuronových rozhraní pro spotřebitele

Samotný přenos dat pomocí Bluetooth nás nemusí zarážet, ale pokud se bavíme o datech z mozku, jejich objem je pro takovýto přenos zkrátka až moc objemný. Proto Neuralink snímá pouze frekvenci zvýšené aktivity jednotlivých neuronů, a tak může data i z 1 000 z nich, jako v tomto případě.

Neuralink chce do budoucna umožnit komunikaci mozku s elektronikou. To by umožnilo třeba tělesně postiženým používat počítač, a i zdravým jedincům přijímání dat na úplně nové úrovni. Druhý jmenovaný případ je ale stále v daleké budoucnosti.

Ačkoli se nejedná o revoluční pokus, Neuralink ukazuje svůj další krok k lidským implantátům. Bezdrátový přenos dává u takových zařízení velký smysl.