Problém s výrobou nemají pouze konzole nové generace PlayStation 5 a Xbox Series X/S, které nedokážou uspokojit vysokou poptávku, ale také Nintendo Switch. Japonská společnost tvrdí, že za to z části může situace v Suezském průplavu na začátku tohoto roku. V jednom z nejrušnějších a nejdůležitějších lodních kanálů na světě uvízla loď a zablokovala cestu všem dalším lodím.

Do výroby a distribuce konzolí se promítá také covid-19 a další faktory, které prezident Nintenda nejmenoval. Místo toho Shuntaro Furukawa investorům řekl, že poptávka po Switchi zůstává celkově silná po celém světě. Velký zájem eviduje společnost ve Spojených státech amerických, kde Nintendo nebylo schopno udržet krok s poptávkou. To vedlo k nedostatku, který má podle některých názorů ještě nějakou dobu pokračovat v USA i Evropě.

Přečtěte si také: Dostupnost PS5 se má zlepšit. Sony během léta vyrobí více kusů

Do situace promlouvá celosvětový nedostatek polovodičů, který omezuje výrobu nejen herních zařízeních, ale také automobilů a další elektroniky.

„Poptávka po hardwaru i po začátku letošního kalendářního roku stále překračuje naše očekávání a výroba v současné době nedokáže tuto vysokou poptávku dohnat kvůli napjaté situaci v oblasti nabídky a poptávky po polovodičových materiálech na celém světe,“ uvedl Furukawa.

„Přestože se snažíme vyrobit co nejvíce kusů, je faktem, že naše výrobní plány jsou nejistější než na začátku předchozích fiskálních let. Náš celoroční plán prodeje vychází z předpokladu, že se nám podaří zajistit materiály potřebné pro výrobu, ale pokud budeme schopni vyrobit více kusů, budeme tvrdě pracovat na tom, abychom uspokojili silnou poptávku a byli schopni tyto kusy dodat a prodat,“ dodal prezident Nintenda.

Navzdory problémům si Switch vede na trhu výjimečné dobře. K 31. 3. 2021 se prodalo 84,59 milionu kusů, což jej řadí nad Wii a PS4 ve stejných životních cyklech.

DOMÁCNOSTI KUPUJÍ DVĚ KONZOLE SWITCH

Před vydáním handheldu Switch Lite tvrdilo Nintendo, že Switch má velkou příležitost k růstu na Západě prostřednictvím nákupu druhé konzole pro domácnost. To se podařilo. Prezident Shuntaro Furukawa před investory prozradil, že zhruba 20 % prodejů v loňském roce tvořily domácnosti, které již Switch vlastnily.

To znamená, že přibližně 5,8 milionu prodejů Switche připadlo na lidi, kteří si chtěli pořídit druhou konzoli do domácnosti, případně jako dárek pro partnera či dítě, nebo v případě Switch Lite druhou konzoli na cesty.

Nintendo očekává, že v budoucnu poptávka po více systémech v jedné domácnosti poroste. Výrazný růst prodejů pokračuje v Asii a Nintendo věří, že v Evropě a Spojených státech je stále prostor pro dostatečný růst nové poptávky.