Na Tchaj-wanu probíhá obrovská konference Computex 2023, kam zamířily nejvýznamnější firmy v oboru výpočetních technologií a počítačů, aby odhalovaly své nejnovější produkty a řešení v různých oblastech. Mezi nimi nechyběla ani Nvidia, která se pochlubila například novým superpočítačem pro práci s umělou inteligencí nebo sadou nástrojů pro vývojáře, jež usnadní tvorbu nehráčských postav (NPC) ve videohrách. Zajímavostí však vyplavalo daleko více.

Podle informací, které se na místě dozvěděl server Tom's Hardware od generálního ředitele Nvidia Jensena Huanga, se možná v budoucnu dočkáme grafických čipů vyráběných společností Intel. Firma totiž pracuje na diverzifikaci produkce – aktuálně je de facto závislá na tchajwanském gigantovi TSMC (byť existují i spolupráce se Samsungem) – a výsledky Intelu při testování prý vůbec nebyly špatné.

„Víte, že vyrábíme také se společností Samsung a jsme otevřeni výrobě se společností Intel. Pat [Gelsinger, generální ředitel Intelu, pozn. red.] v minulosti řekl, že tento proces vyhodnocujeme, a nedávno jsme obdrželi výsledky testovacích čipů jejich procesu nové generace a výsledky vypadají dobře,“ prohlásil Huang.

Z tohoto oznámení bohužel nevyplývá, o jakém výrobním procesu je řeč, a zároveň není přímo jasné, zda se jedná o čipy založené na designu od zeleného týmu, které Intel pouze vyrobil. Možné kooperaci mezi Intelem a Nvidií však přispívá také dřívější tvrzení Pata Gelsingera, jenž hovořil o získání „špičkového zákazníka poskytujícího řešení pro cloud, edge a datová centra“.

Je spíše nepravděpodobné, že by Intel vyráběl drahé grafické čipy pro vývoj umělé inteligence, jako jsou například A100 nebo H100, a stejně tak i grafické karty určené pro náročné hráče nebo tvůrce obsahu. Teoreticky by ale mohla firma začít u nižší střední třídy.