Někdejší spekulace zmiňovaly PlayStation 5 Pro s vodním chlazením. Ať už je to pravda, anebo nesmysl, jedno je nyní jasné – chlazení poháněné kapalinou bude brzy k mání pro standardní konzoli PlayStation 5 a také její levnější digitální edici. Co však může být trochu problémové, je cena tohoto řešení a potřeba vlastnit (nebo přikoupit) dodatečné komponenty.

Začněme ale hezky od začátku. Slovinská společnost EK, která je známá pro špičkové vodní chladiče, představila unikátní monoblok EK-QuantumX CoolingStation, speciálně sestrojený právě pro populární herní konzoli od Sony.

Navržený je tak, aby pokrýval celou desku plošných spojů (PCB) pátého PlayStationu a chladil všechny jeho důležité komponenty. Tedy nejen čipset, ale také kupříkladu moduly operační paměti nebo integrované čipy SSD NAND, zajišťující dostatek místa na úložišti.

„Nedovolte, aby vnější hluk ventilátorů vzduchového chlazení narušil vaše ponoření do fantastické cutscény nebo vedl k vaší smrti v souboji s bossem. Vodní chlazení systému PS5 vám umožní udržovat stálé teploty s minimálními výkyvy otáček ventilátorů, což se projeví sotva znatelnými změnami hluku,“ komentuje výrobce svůj nový produkt.

To celé se pojí s dalším pozoruhodným nápadem: z kapalinou chlazené konzole je po instalaci nového monobloku možné na oko udělat herní počítač. Řešení je totiž plně kompatibilní se skříněmi podporujícími formát základních desek mATX. Co se pak týče napájení, elektrickou energii zařízení získává ze dvou 8pinových PCIe konektorů, které je nutné připojit ke klasickému počítačovému zdroji typu ATX. A v neposlední řadě budete potřebovat i čerpadlo a radiátor.

Co by to bylo za moderní herní produkt, kdyby alespoň trochu nepracoval s RGB. I monoblok EK-QuantumX CoolingStation proto disponuje barevnými LED diodami, které mají za cíl zkrášlit chladič po vizuální stránce.

CENA, DOSTUPNOST A KOMPATIBILITA

Monoblok EK-QuantumX CoolingStation je kompatibilní se standardní i digitální verzí PlayStationu 5. Pozor si ale musíte dávat na modelová označení – jediné dvě podporované evropské revize jsou CFI-1216A (disk) a CFI-1216B (digitální). Starší varianty bohužel kompatibilní nejsou, a to kvůli fyzickým rozdílům, poznamenává výrobce.

Zařízení dostalo doporučenou evropskou cenu 449,90 eura, což v přepočtu činí 11 000 Kč. Právě cena může být další potenciální překážkou, jelikož o něco levněji dokážete sehnat i samotný digitální PlayStation 5.

Chladič bude na trh uveden koncem října, již nyní však byly otevřeny předobjednávky prostřednictvím oficiálního e-shopu prodejce.