Mark Zuckerberg, generální ředitel společnosti Meta, odhalil novinku v oblasti virtuální reality, Meta Quest 3. Odhalení nového VR zařízení, které se těšilo velké očekávání, přišlo pouze několik hodin před nejnovější představením her pro virtuální realitu Quest. Kromě toho se toto odhalení uskutečnilo těsně před zahájením prestižní konference WWDC, kde konkurenční firma Apple představí svou několik let vyvíjenou soupravu pro nejnáročnější.

SPECIFIKACE

Mark Zuckerberg oznámil, že nový Quest 3 bude vybaven čipsetem nové generace od renomované společnosti Qualcomm (pravděpodobně jde o Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2). To mu umožňuje poskytnout dvojnásobný grafický výkon oproti předchozímu modelu, Meta Quest 2. Tímto způsobem se Quest 3 stává aktuálně nejvýkonnějšími brýlemi v katalogu Meta.

I přesto, že Quest 3 nabízí zvýšený výkon, je tento model podstatně komfortnější a o 40 procent tenčí než jeho předchozí verze. Mark Zuckerberg zároveň oznámil, že připravované softwarové aktualizace výrazně zlepší výkon modelů Quest 2 a Quest Pro. Podle společnosti Meta dojde ke zvýšení výkonu CPU u každého headsetu o maximálně 26 procent, zatímco GPU uvidí nárůst o 19 procent oproti Quest 2 a o 11 procent ve srovnání s Quest Pro.

Dále byly ovladače pro Quest 3 výrazně upraveny. Nový design je kompaktnější a ergonomičtější a díky technologii haptické zpětné vazby TruTouch jsou nyní mnohem pohodlnější. Chybět ale nebude ani možnost sledování rukou, takže si budete moci naplno užít VR obsah i bez ovladačů. Jejich dlouhé držení totiž nemusí patřit mezi ty nejpříjemnější činnosti.

Meta Quest 3 je navíc připravena nabídnout mnohem vylepšený zážitek ze smíšené reality díky dvěma 4MP RGB barevným kamerám, hloubkovému senzoru pro přesnější zobrazení prostoru pro hraní se smíšenou realitou a 10x více pixelů v Passthrough ve srovnání s Quest 2. 

Díky dvěma 4Mpx RGB barevným kamerám a hloubkovému senzoru pro preciznější mapování prostoru, Meta Quest 3 přináší značně vylepšený zážitek ze smíšené reality. Meta Quest 3 nabízí mimo jiné zpětnou kompatibilitu s celým souborem obsahu Quest 2, který zahrnuje více než 500 her a aplikací.

Parametry jako rozlišení nebo obnovovací frekvence odhaleny nebyly – Meta bohužel zatím do těchto detailů nezabrousila – nicméně na základě dřívějších spekulací/úniků lze očekávat rozlišení 2064 x 2208 pixelů na jedno oko a nejméně 120Hz frekvence. Panelová technologie pak bude téměř určitě LCD.

CENA A DOSTUPNOST

Nové VR brýle budou dostupné na trhu od podzimu letošního roku za ceny začínající na 499 dolarech (v přepočtu 11 000 Kč) za model s úložištěm o velikosti 128GB.

Meta Quest 3