Již tento víkend, 10. a 11. června, v Praze proběhne šestý ročník veletrhu Maker Faire Prague, na němž se objeví kutilové z České republiky i dalších koutů světa, aby veřejnosti představili své kreativní výtvory. Ke konci května bylo přihlášeno více než 130 projektů, přičemž některé z nich pocházejí dokonce z Nizozemska či Japonska.

Nejrůznější výtvory, od 3D tisku přes robotiku až po umělecké instalace, si budete moct prohlédnout v Křižíkových pavilonech na Výstavišti Praha. Pořadatelé lákají nejen na hojnou zahraniční účast, ale také na vybrané nahlášené exponáty, o nichž si můžete více přečíst níže.

Maker Faire Prague je každoročně příležitostí pro setkání makerů nejen z Česka, ale ze všech koutů světa. Proto jsme rádi, že letos naše pozvání opět přijalo několik pozoruhodných zahraničních hostů,“ komentuje pestrý program hlavní organizátor Vojtěch Kolařík.

Makeři z Nizozemska se pokusí pozornost návštěvníků zachytit interaktivními Animaltrony, kteří mají za cíl chovat se jako živí tvorové, ale díky jejich viditelným mechanismům je divákům jasné, že jde o roboty. Právě to považují tvůrci za klíčovou výhodu.

Japonec Yoshi Matsuoka, který je dlouhým příznivcem pražského Maker Faire, bude předvádět balanční roboty nebo automatickou ladičku hodin. Láká také na malé fotbalové hřiště s robotem, kde se publikum bude moct pokusit o vstřelení míče do branky.

Německý maker Martin Oehler pak návštěvníkům oživí vzpomínky na arkádové automaty s obrovským interaktivním Tetrisem. Až čtyři hráči se proti sobě budou moct utkat na rozměrném válci s 1 680 LED diodami. Některé nadšence jistě zaujme, že celý systém funguje i díky Raspberry Pi.

Vstupné si lze zakoupit jak na místě, tak i v on-line předprodeji s výhodnější cenou. Pokud se navíc rozhodnete pro druhou možnost, budete zařazeni do slosování o 3D tiskárnu Prusa MINI+, které spolu s předáním samotné ceny proběhne přímo na festivalu.

Na akci budeme přítomni i my z TechFeedu a později vás budeme informovat o našich poznatcích.