Před pár dny jsme vás informovali o možném dřívějším vydání grafické karty Nvidia GeForce RTX 4060. Ta byla oznámena už v květnu po boku dražších modelů RTX 4060 Ti 8GB a RTX 4060 Ti 16GB, avšak zelený tým tehdy ohlásil, že nejlevnější kousek ze tří nových přírůstků do rodinky Ada Lovelace vyjde až v červenci. Známý leaker ale krátce nato přišel s tím, že na trh dorazí ještě v tomto měsíci. Nyní je to potvrzeno.

Nvidia v příspěvku na svém oficiálním twitterovém účtu znovu dává vědět o RTX 4060, přičemž uvádí, že na trh bude uvedena 29. června v 6:00 pacifického času, tedy v 15:00 toho našeho. Termín vypuštění na trh se tedy sice mění, ale cena stále zůstává na 7 899 korunách v České republice.

RTX 4060 bude dlouhou dobu fungovat jako nejlevnější součást katalogu desktopových modelů od Nvidie založených na nejnovější architektuře. Disponuje plnou konfigurací čipu AD107 s 3 072 CUDA jádry, která přináší zhruba o 20 % vyšší výkon, než byl k mání u RTX 3060, ale s použitím DLSS 3 tato hodnota stoupá ve hrách průměrně na 70 %.

Některé ale možná zamrzí pouze 8GB paměť, která pro řadu dnešních AAA her nebo dalších úloh nemusí být dostačující. VRAM navíc využívá sběrnici o 128bitové šířce, důsledkem čehož je velmi nízká propustnost, nicméně Nvidia slibuje, že se tento neduh dá vykompenzovat pomocí 24MB L2 cache. Ta má totiž propustnost vyšvihnout na ekvivalent k 453 GB/s.

Více o RTX 4060 jsme psali v samostatném článku. Některé technické parametry sice nejsou oficiálně potvrzené, protože Nvidia moc do detailů při květnovém oznámení nezacházela, nicméně dá se jim důvěřovat a s nejvyšší pravděpodobností se ničeho jiného ani nedočkáme.