Bezpečnostní firma ESET upozornila na přeměnu oblíbené aplikace pro záznam obrazovky na Androidu v nástroj pro špehování. Aplikace, jež byla stáhnutá desettitisíckrát, nabyla schopnosti nahrávat okolní zvuky a vytěžovat data z telefonů.

Aplikace pro záznam obrazovky na Androidu, která si získala oblibu mezi desítkami tisíc uživatelů, se nebezpečně proměnila. Jde o aplikaci s názvem iRecorder — Screen Recorder“, která se ukázala jako špehovací nástroj po tom, co v rámci aktualizace implementovala škodlivý kód, a to téměř rok od svého prvního uvedení na Google Play. Díky tomuto kódu mohla aplikace potají zaznamenávat okolní zvuky z mikrofonu zařízení v intervalu 15 minut.

Na Google Play již tuto aplikaci nelze nalézt. Přesto je nezbytné, aby uživatelé, kteří si ji stáhli před jejím stažením z obchodu, provedli její odstranění ze svých zařízení. Aplikace zaznamenala více než 50 000 stažení před tím, než byla z obchodu odstraněna.

Škodlivý kód, který aplikace obsahovala, byl firmou ESET pojmenován jako AhRat. Jedná se o upravenou verzi open-source trojského koně pro vzdálený přístup s názvem AhMyth.