Společnost Sony sice pohřbila svůj handheld zvaný PlayStation Vita, po vydání Nintenda Switch v roce 2017 se ale ukázalo, že mají přenosné konzole stále obrovský potenciál. Jeho popularita prakticky nakopla jiné společnosti k tomu, aby se do tohoto segmentu také pustily. Ukázkovým příkladem je Valve a jeho Steam Deck, jenž utáhne i ty nejnáročnější počítačové tituly. Podobným kouskem je i nedávno představený Logitech G Cloud Gaming Handheld, na němž ale hry spustíte přes cloudové služby jako Nvidia GeForce Now nebo Xbox Cloud Gaming.

Právě jemu bude velmi podobné zařízení, které připravuje hardwarový velikán Razer ve spolupráci se společnostmi Verizon a Qualcomm. Jmenovat se bude Razer Edge 5G a jak už z názvu vyplývá, bude umět pracovat se širokopásmovým 5G připojením – jako první handheld na světě.

Zařízení bude disponovat operačním systémem Android. K dispozici tedy pravděpodobně budou i mobilní hry ke stažení a lokálnímu hraní, ale ty náročné počítačové pecky, které u většiny zákazníků nejspíš budou důvodem ke koupi, půjde hrát přes cloud. Nepadla sice zmínka o tom, jaké konkrétní služby budou podporovány, ale známá jména jako GeForce Now a Xbox Cloud Gaming snad můžeme očekávat. Pokud doma máte i klasickou konzoli, budete z ní moc obsah přenášet přímo do zařízení Razer Edge 5G.

Výrobci na nové zařízení lákají prostřednictvím videa zveřejněného na Twitteru. To nám z části dává pohled i na jednotlivé ovládací prvky. Podrobné specifikace, jako je třeba kapacita baterie nebo typ a rozlišení displeje, si zatím Razer nechal v tajnosti. Detaily se však máme dovědět 15. 10. v rámci RazerConu 2022.