Google na své konferenci I/O oficiálně představil model Pixel 6A. Jde o odlehčenou verzi Pixelu 6 z minulého roku, která se předvede za nižší cenovku. Částečně tratí i specifikace, Google ale určitě mnohým udělal radost tím, že odlehčený model na výkonu nešetří.

Poháněný je totiž stejným Tensor čipsetem z dílen Googlu jako vlajková linie. Nezapadne ani designem, na jeho zádech najdete stejný ikonický kamerový modul jako u zbytku série. Snímač otisků prstů nenajdeme na zádech telefonu, ale v jeho čelní straně pod displejem.

Pokud jsou na vás základní Pixel modely moc velké, 6A by mohl být právě pro vás. Nabídne totiž o něco menší 6,1" OLED obrazovku ve FullHD rozlišení. Nad standardních 60 Hz Google nešel, vedení ve směru vysokých obnovovacích frekvencí tak Samsungu přenechává.

Asi nevíce vás bude mrzet slabší kamerová výbava, ani ta ale není vyloženě špatná. Místo 50 MP má hlavní senzor megapixelů jen dvanáct. Doplněn je rovněž dvanáctimegapixelovou ultraširokou kamerou, z přední strany pak selfie snímky zařizuje 8MP senzor.

Telefon rovněž podporuje 5G, ne ale jeho nejrychlejší frekvence. Oproti svému předchůdci Pixel 6A snižuje velikost baterie z 4 680 mAh na 4 400 mAh. I tak by měl vydržet na jedno nabití celý den, a to i díky lepší optimalizaci spotřeby u vlastního čipsetu.

Trošičku zvláštní je ale fakt, že smartphone nenabídne 3,5mm jack. Tím se pyšnila řada Pixel A už několik let. Apple od něj třeba upustil už u telefonu iPhone 7 v roce 2016. Google si o 5 let později dokonce dal tu práci, aby konkurenci popíchl 2minutovou reklamou, která se týkala pouze onoho magického vstupu pro sluchátka. Tak to aspoň Google zdánlivě prezentoval.

Jediná konfigurace o 128 GB interního uložiště a 6 GB RAM bude dostupná za 449 dolarů, v přepočtu tedy asi 11 000 korun či 435 euro. V Čechách se ale opět oficiálně prodávat nebude.