Oppo představilo další znatelnou inovaci, která do jejich mobilních telefonů zamíří již brzy. Po vzoru jejich předešlých technologických novinek ve světě mobilních kamer totiž přichází pětiosá optická stabilizace obrazu.

Optická stabilizace se u současných vlajkových lodí nejčastěji limituje na dvě osy; senzorem dokáže mírně pohybovat vertikálně a horizontálně, a tak mírně kompenzuje otřesy zařízení.

Oppo k těmto dvěma stabilizovaným osám přidává ještě další tři. Senzor bude moci mírně i rotovat a pohybovat se horizontálně a vertikálně zvládne i samotná čočka. To ve finále znamená ještě lepší stabilizaci obrazu, která se ale nepodepíše na kvalitě.

Podobné metody nejsou na úrovni profesionálních kamer zdaleka neznámé, pohybovat součástkami dostatečně malými, aby se do chytrého telefonu vešly, je ale obtížné.

Společnost sama přiznává, že více pohybujících se součástek znamená více věcí, které se mohou pokazit. Proto telefon s touto technologií uvidíme až v prvním kvartále příštího roku, kdy bude poruchovost řádně otestována.

Kromě pětiosé stabilizace Oppo představilo i nový RGBW senzor. Ten by podle společnosti měl oproti předešlé generaci zvládnout zachytit o 60 % více světla a dosáhnout 35% redukce šumu. V telefonu ho prý uvidíme už koncem tohoto roku.

Vývoj v oblasti mobilních kamer je teď jedním z hlavních zaměření výrobců. Třeba Vivo minulý rok představilo na svém X50 Pro „gimbálovou“ kameru, Xiaomi pak u svého Mi Mix Fold vyzkoušelo kapalnou čočku a u nového Mi Mix 4 přední kameru schovalo pod displej. Další podobné inovace bude nepochybně zajímavé sledovat.