Čínský výrobce elektroniky Oppo představil nové chytré brýle, které nesou název Air Glass. Nejedná se však o výrobek pro rozšířenou realitu. Oppo jej popisuje naopak jako produkt asistované reality. To v praxi znamená, že namísto promítání 3D objektů do okolního světa se uživatelům v jejich zorném poli zobrazují pouze 2D informace.

Jedná se o samostatný modul, který bude následně uchycen k obroučkám, jež Oppo vyrobí ve dvou různých velikostech a několika variantách. Zařízení jako takové bude dostupné v černé a stříbrné barvě. „Inspirace designu vzešla především z peří – je lehký, elegantní a zakřivený,“ popisuje Oppo.

Air Glass váží pouhých 30 gramů a disponuje procesorem Qualcomm Snapdragon 4100. Oppo tvrdí, že baterie by měla vydržet až 3 hodiny aktivního využívání nebo 40 hodin v režimu stand-by. Projektor je poháněn technologií Micro LED, jejíž svítivost je až 3 miliony nitů.

Novinka může být ovládána hlasem, dotykem, pohyby rukou a hlavy nebo pomocí aplikace Smart Glass. K ní však potřebujete chytrý telefon s operačním systémem ColorOS verze 11 nebo vyšší od společnosti Oppo.

Mezi hlavní využití patří například notifikace, zajímavý je například i překlad. Ten může být skvěle využitelný třeba při konverzaci v cizině. Je však vyžadováno vlastnictví brýlí ze strany obou hovořících a jejich vzájemné spárování. Poté bude hlasový vstup jednoho uživatele přeložen a následně zobrazen na Air Glass toho druhého.

Další vychytávkou může být i Teleprompter, který umožňuje adaptivní zobrazení textu. To můžete využít například v situaci, kdy prezentujete na veřejnosti. Kompatibilita s navigací od Baidu bude uživatelům nabízet přímé instrukce, aby věděli, kterým směrem se vydat do cíle. Velmi podobná je i funkce Explore Nearby, díky které si můžete zobrazit okolní restaurace, obchody nebo jiné podniky.

Air Glass zatím mezinárodní trh nespatří. V první čtvrtině roku 2022 se totiž této technologie dočkají pouze uživatelé v Číně.