Populární webový prohlížeč Opera přinesla svého AI asistenta Aria na platformu iOS. Tento asistent, který se poprvé objevil na počítačích v červnu, vzešel z partnerství s OpenAI, tvůrcem textového AI nástroje ChatGPT. Aria, dostupná na všech hlavních desktopových a mobilních platformách, má nyní přes milion uživatelů na desktopu a Androidu.

Aria, podobně jako Bing Copilot od Microsoftu a Search Generative Experience od Google, dokáže odpovídat na otázky a reagovat na obsah webových stránek. Tento asistent kombinuje OpenAI GPT API s Opera Composer architekturou pro přesné webové výsledky.

Odbornice na mezinárodní komunikaci v oblasti IT Kseniia Sycheva ze společnosti Opera ve svém nedávném oznámení zdůraznila, jak Aria jako expert na webovou navigaci a funkce prohlížeče zjednodušuje interakci s AI, ať už jde o vyhledávání informací, generování textu, kódu nebo dotazy na produkty.

Aby uživatelé mohli využívat AI bota, potřebují účet Opera. Nicméně, společnost zdůraznila, že se nikdo automaticky neregistruje a uživatelé mají plnou kontrolu nad tím, zda chtějí s AI službami interagovat.