Společnost OpenAI, kterou Sam Altman pomáhal založit, stojí na prahu významné transformace. Altman, který je nyní jejím generálním ředitelem, projevil záměr změnit strukturu firmy z neziskové na ziskovou. Minulý týden informoval akcionáře o možném přechodu, který se diskutoval od 10. června. Přechod by znamenal, že stávající neziskový výbor by přišel o kontrolu nad firmou, která se pyšní hodnotou v miliardách amerických dolarů.

Zatímco oficiální web společnosti stále označuje investice za darování, realita financování neziskové vize se ukázala jako nedostatečná. Altman proto hledá nové cesty, jak zajistit stabilní příjmy pro společnost OpenAI, která stojí za populárním AI nástrojem ChatGPT. Nedávno došlo k reorganizaci vedení společnosti, kdy byl Altman a další tři členové přidáni do správní rady.

Mezi novými členy rady je i Paul Nakasone, bývalý generál americké armády a ex-šéf Národní bezpečnostní agentury. Jeho přidání vyvolalo silné reakce, včetně kritiky od Edwarda Snowdena, který je známý svým odmítnutím "špehovacích" praktik amerických zpravodajských služeb.