Společnost OpenAI právě představila GPTBot, nový nástroj založený na umělé inteligenci, který má ambici posunout možnosti textových modelů ChatGPT na novou úroveň. Tento sofistikovaný vyhledávač, často označovaný jako „webový pavouk“, prochází a indexuje obsah webových stránek po celém internetu, srovnatelně s populárními vyhledávači, jako jsou Google a Bing.

OpenAI zdůrazňuje, že tento nový nástroj bude cíleně sbírat veřejně dostupná data z internetu. Přitom bude mít na paměti ochranu uživatelů, proto vynechá zdroje s placeným obsahem, osobními údaji nebo textem, který by mohl porušovat etické normy a zásady společnosti.

Jen několik týdnů před oficiálním spuštěním GPTBotu podala OpenAI žádost o registraci ochranné známky GPT-5. Tento model je považován za budoucího nástupce oblíbeného modelu GPT-4, který si uživatelé mohou aktuálně vychutnat v rámci předplacené služby ChatGPT Plus.

Tato registrace zahrnuje širokou škálu aplikací termínu GPT-5, od softwaru pro simulaci lidské řeči a textu, přes konverzi zvukových dat do textové formy, až po rozpoznávání hlasu a řeči.