OpenAI, společnost stojící za populárním AI nástrojem ChatGPT, nedávno oznámila, že dočasně pozastaví nové registrace pro ChatGPT Plus, prémiovou verzi svého produktu. Změna přichází v reakci na výrazný nárůst poptávky, který byl zaznamenán během události DevDay. AI nástroj ChatGPT si totiž užívá široké popularity s více než 180 miliony uživateli celosvětově. Přetížení platformy vedlo k rozhodnutí generálního ředitele OpenAI, Sama Altmana, pozastavit nové registrace jako nezbytný krok k zachování kvality uživatelského zážitku a udržitelnosti služby.

Zažívající velký zájem, ChatGPT Plus se střetl s novými výzvami, zejména po nedávném DevDay, kde byla představena nová programová rozhraní (API) od OpenAI. V důsledku toho Sam Altman informoval veřejnost, že i když jsou nové registrace momentálně pozastaveny, zájemci o službu se mohou registrovat k odběru notifikací o obnovení předplatného.

Oznámení Sama Altmana přichází v době, kdy OpenAI čelila technickým výpadkům a DDoS útokům, což odhaluje zranitelnosti infrastruktury a vyvolává otázky ohledně její odolnosti.

Pozastavení registrací má za cíl poskytnout vývojářům, pracujícím na GPT a využívajícím API, více prostoru a méně technických problémů, například při ukládání návrhů GPT. Tento krok však může mít dopad na přírůstek nových uživatelů, neboť přístup k těmto službám je nyní omezen pouze na stávající předplatitele ChatGPT Plus.