OpenAI nedávno představilo svůj nový model umělé inteligence o1, který přináší zcela nový přístup k řešení složitých logických úloh. Na rozdíl od předchozích verzí, model o1 je navržen tak, aby nad problémy přemýšlel více podobně jako člověk. Věnuje totiž více času strategickému uvažování, zkoumá různé možnosti řešení a dokáže lépe identifikovat vlastní chyby.

Společnost OpenAI si od modelu o1 slibuje široké využití ve vědeckých a technických oborech. Měl by například pomáhat výzkumníkům při analýze buněčných dat, fyzikům při vytváření složitých matematických formulí a vývojářům softwaru při optimalizaci kódu. Kde dosavadní modely často generovaly odpovědi založené pouze na statistické analýze, což vedlo k občasným nesmyslným výsledkům, model o1 je navržen tak, aby tyto problémy minimalizoval.

Ve srovnání s předchozími verzemi AI, jako je GPT-4o, vykazuje model o1 obrovské zlepšení. Podle OpenAI dosahuje ve specializovaných oborech, jako je fyzika, chemie, biologie, ale i matematika a programování, výsledků srovnatelných s experty. Například při Mezinárodní matematické olympiádě správně vyřešil 83 % úloh, zatímco jeho předchůdce zvládl jen 13 %.