Technologie se neustále vyvíjí kupředu a to se pochopitelně týká i displejů. Zatímco před několika lety byly naprostou novinkou obrazovky se schopností snímat otisk prstu, dnes už se jedná o naprostý standard. Jedním z hlavních inovátorů v oboru je například jihokorejský velikán Samsung, jehož nový OLED panel dokáže zase něco neobvyklého.

Během akce SID Display Week 2023 odhalila divize Samsung Display zbrusu nový typ OLED panelu, jenž dokáže nejen pouze snímat otisky prstů, ale přináší i možnost změřit si srdeční tep, krevní tlak, úroveň stresu a další životní funkce. Návštěvníci si jej během veletrhu mohli vyzkoušet, nicméně my se na něj můžeme podívat z pohodlí domova v krátkém videu umístěném výše, kde výrobce demonstruje jeho přednosti.

Samsung do displeje zabudoval organickou fotodiodu, která je schopna monitorovat zmíněné metriky přes jeho celou plochu. Uživatelé jsou před používáním vyzváni k zadání svého pohlaví, věku a počtu prstů, přes které si přejí životní funkce změřit. Posléze jim stačí podržet prst na obrazovce a krátce nato obdrží výsledky.

„Tato průlomová technologie umožňuje současné snímání otisků prstů a biometrických údajů pomocí více prstů,“ vysvětluje Samsung v tiskové zprávě. Firma se zatím ale přesně nevyjádřila k tomu, zda a popřípadě kdy hodlá novinku implementovat do svých vlastních produktů.

Přijde vám displej s možností měření tepu jako užitečná vychytávka, nebo naprostá zbytečnost?