Facebook pozastavuje prodeje svého VR headsetu Oculus Quest 2 kvůli obávám z toho, že pěna, jíž se zařízení opírá o obličej uživatele, může ve vzácných případech způsobit těžké podráždění kůže.

O případech společnost ví už minimálně od prosince/decembera, kdy prohlásila, že se takové problémy dotýkají asi 0,01 procenta uživatel. I když se podle nich většinou jednalo o lehké případy, které nepotřebovaly asistenci lékaře, nenaplňovalo to prý jejich vysoké standardy.

Další prohlášení přišlo v dubnu/apríli. Facebook tehdy řekl, že pěnu prověřoval a aby omezil problémy, snažili se potlačit potenciálně dráždivé látky ve stopovém množství.

„Ačkoli se problémy týkají pouze malého množství uživatelů zařízení, věříme, že tyto změny ještě sníží počty nahlášených případů podráždění kůže.“

Přečtěte si také: Meta inovuje Facebook s novým univerzálním přehrávačem videí

A tím se dostáváme až k současnému vyjádření, že Facebook pozastavuje prodeje headsetu do 24. 8. Od té doby už v balení najdete silikonový obal na současnou pěnu.

Kromě nových zákazníků ale hypoalergenní potah dostanou i současní vlastníci Quest 2, a to s dopravou zdarma (není ale jisté, zda bude stejně fungovat i Evropa).

Co Facebook k pozastavení prodejů vedlo, sice nevíme, dá se ale předpokládat, že to bude především ze strachu ze soudního sporu; 0,01 % totiž u milionů prodaných kusů znamená stovky zákazníků s podrážděnou kůží.