Již dlouho jsem si chtěl vyzkoušet nějaká ta bezdrátová sluchátka, takže jsem se potěšil, když se mi do rukou dostala nová O2 pods+ sluchátka. Předem říkám, že nejsem žádný velký audiofil, především pokud jde o použití s telefonem. Proto jsem neměl zbytečně velká očekávání. O2 se ale letos překonalo a dodalo nadprůměrný produkt za pouhých 499 korun, pokud jste tedy zákazníkem O2. Jinak je jejich doporučená cena 1499 korun. Vyplatí se tedy?

O2 pods+ vás hned na začátek potěší svým příjemně vypadajícím dizajnem. Krabička se oproti minulému roku zakulatila, takže lépe sedne do ruky nebo do kapsy. Povrch se také změnil na lesklý, což sice vypadá elegantněji, zároveň ale na povrchu okamžitě uvidíte otisky prstů a velmi jednoduše ho poškrábete.

Pouzdro má na spodní straně USB typu C a nad ním bílou kontrolku. Ta svým blikáním upozorňuje na to, že baterie je nabitá na méně než 5 % a když svítí, nachází se kdekoliv od 5 do 100 %. Přesnější indikaci z ní nedostanete. Plné nabití sluchátek a pouzdra zabere od 1,5 do 2 hodin. Poté sluchátka zvládnou nepřetržitě hrát po dobu 7 hodin, což jsem osobně odzkoušel, takže to mohu potvrdit. 

Sluchátka jsou tentokrát špuntová, skvěle sedí v uších, a pokud ne, balení obsahuje další dva páry silikonových nástavců různých velikostí. Mají i krátkou nožičku dotekovou plochou a kontrolkou.

Doteková plocha zabezpečuje jednoduché ovládání. Dvě krátká poklepání posouvají písničku nebo přijmou a ukončí hovor, tři poklepání písničku přeskočí. Bohužel ale dotekovým způsobem nejde ovládat hlasitost. Na to budete muset vždy vytáhnout mobil z kapsy. Dlouhé podržení pak mění různé režimy propustnosti a zde se O2 pods+ hrdí tím, že jde o první sluchátka, které na vás mluví česky.

Celkově jde o tři módy – režim propustnosti, normální režim a režim potlačení hluku. Poslední zmiňovaný režim dělá obstojnou práci, nečekejte ale žádné ticho na rušném staveništi. Sluchátka úspěšně potlačují některé frekvence, třeba vzdálenější rušnou silnici, nebo silnější tok řeky. Méně „pravidelné“ zvuky je pořád slyšet dost hlasitě. Na druhé straně režim propustnosti sice tyto „pravidelné“ frekvence propouští, ale nijak nezlepšuje slyšitelnost ostatních zvuků. Režim potlačení šumu vytváří navíc větší zátěž na baterii, takže počítejte s tím, že při jeho aktivním používaní uvedených 7 hodin kontinuálního užívaní může stáhnout na něco málo přes 5 hodin. To je ale logické. Pořád jde o funkce, které se běžně u sluchátek v dané cenové kategorii nenachází, takže spíše jde o hezký bonus.

Sluchátka jsou mírně „přebasovaná“ a zvýrazňují i vyšší frekvence. To znamená, že hudba prostě nezní tak, jak by správně měla, protože basy jsou slyšet až příliš. Na druhé straně může taková ekvalizace zlepšit srozumitelnost lidského hlasu, což pomáhá především v případě hlasových hovorů. K produktu O2 nevydalo žádnou aplikaci, takže pokud nepoužijete nějaký nástroj třetích stran, nemůžete si s nastavením sluchátek nebo ekvalizací zvuku vůbec pohrát.

Hlasové hovory mě ale pozitivně překvapily. Téměř vše jsem slyšel krystalově čistě a lidi na druhé straně linky obvykle také neměli žádný problém mě slyšet. Problémy mohou nastat při silném větru, ale většinu hovorů jsem vedl během procházky se psem a snad jen jednou se stalo, že jsem musel zopakovat celou větu. Dávejte si ale pozor na silný déšť nebo zvýšenou vlhkost. Sluchátka totiž nedisponují žádnou zvýšenou odolností v této oblasti. 

O2 pods+ vypadají elegantně, jsou pohodlná, dobře se ovládají, poskytují pokročilé funkce, jako je potlačení hluku, dobře sedí v ruce i v uších, mají dlouhou výdrž a českého hlasového asistenta. Na druhé straně je jejich zvuk spíše průměrný a režimy potlačení hluku a propustnosti jsou spíše hezký bonusem než plnohodnotnými funkcemi. I tak jde ale za zvýhodněnou vánoční cenu 499 korun téměř o krádež. V případě doporučené ceny je to už spíše na pováženou.