Už zanedlouho nám Nvidia představí nové grafické karty určené pro desktop, které rozšíří aktuálně prodávanou rodinku RTX 40. Modely s označením SUPER, využívající architekturu Ada Lovelace, budou konkrétně tři a všechny se do prodeje dostanou v průběhu tohoto měsíce.

Na očekávaný debut nových karet už patrně začala lákat sama společnost Nvidia. Profilový obrázek i baner na sociálních sítích vyměnila za obrázek grafické karty RTX 40 poletující nad planetou Zemí. To stejné učinil také facebookový profil NVIDIA GeForce Česká Republika, který k příspěvku oznamujícímu změnu nepřidal žádný komentář.

Trojice nových grafických karet RTX 40 se představí během prezentace, která se uskuteční 8. ledna v rámci obřího technologického veletrhu CES 2024. Počítá se s tím, že Nvidia odhalí modely RTX 4070 SUPER, RTX 4070 Ti SUPER a RTX 4080 SUPER, jež přinesou vyšší počet CUDA jader a v některých případech i dodatečná vylepšení (například zvýšení kapacity či rychlosti paměti).

Kromě první zmíněné budou mít všechny nové grafiky stejnou hodnotu TDP jako jejich protějšky bez přízviska SUPER, v případě RTX 4070 SUPER se TDP zvedne o 20 W. I tentokrát nasadí zelený tým do akce nechvalně proslulý 12VHPWR konektor.

Co se týče specifikací, jejich finální podoba byla nedávno prozrazena únikem, kterému jsme se podrobněji věnovali v tomto článku. Tam najdete přehlednou tabulku parametrů pro jednotlivé modely a také předpokládané datum uvedení na trh.