Kromě toho, že v Nvidii intenzivně probíhají práce na modelech RTX 50, finišují přípravy SUPER refreshe současné generace Ada Lovelace. Ten by měl dorazit v plné parádě na lednové technologické konferenci CES 2024 a zelený tým jej s nejvyšší pravděpodobností oznámí během nedávno avizované prezentace.

Pokud jste v posledních týdnech dění okolo desktopových grafických karet od Nvidie nesledovali, ve zkratce se začátkem příštího roku dočkáme hned tří nových modelů – RTX 4080 SUPER, RTX 4070 Ti SUPER a RTX 4070 SUPER – které se především soustředí na přidání CUDA jader. Prostřední karta ze sestavy však přinese i vyšší VRAM, což mnozí bezesporu ocení. Pakliže vás zajímají specifikace, doporučujeme si přečíst náš nedávný článek, kde jsme je rozebrali vcelku dopodrobna.

S chystaným vydáním trojice doplňujících karet souvisí také zahájení výroby. Dle informací zveřejněných na čínském fóru Board Channels, na něž upozornil server Videocardz, zelený tým stáhnul z výrobních linek modely RTX 4070 Ti a RTX 4080, aby uvolnil místo právě pro zmíněné SUPER grafiky.

Ačkoliv to z původního textu na Board Channels vyplývá, modely RTX 4070 Ti a RTX 4080 se do výroby někdy v budoucnu téměř určitě vrátí. Nvidia nemá vyloženě tendenci vyřazovat z výroby takto nové modely, a tak se spíš jedná o dočasné přerušení.

Portál Videocardz poznamenal, že byl tento jev obzvláště výrazný během celosvětové pandemie onemocnění covid-19, kdy zelený tým měsíčně upravoval portfolio, aby se přizpůsobil poptávce na trhu.