Kolem napájecího konektoru grafických karet Ada Lovelace, zejména tedy Nvidia GeForce RTX 4090, se objevovaly kontroverze hned od samého začátku. Vícero uživatelů se potýkalo s tavením, které bylo mnohdy způsobeno nesprávným zapojením kabelu 12VHPWR do 16pinového konektoru. Na druhou stranu, nelze jim to mít za zlé, jelikož systém tentokrát nebyl zrovna intuitivní a špatné zapojení šlo poznat jen těžko.

Nepříjemnostem tohoto typu se začala přizpůsobovat řada výrobců – například MSI se svým naprosto jednoduchým řešením, o kterém jsme vás informovali zde – a kroky už začala podnikat také samotná Nvidia. RTX 4090 ve Founders edici se nyní začíná prodávat s vylepšeným 16pinovým konektorem, jak na Redditu sdílel její nový majitel vystupující pod jménem prackprackprack.

Na nové designy konektorů nedávno upozornil také německý hardwarový expert a známý novinář Igor Wallossek, který zaznamenal, že se u modelu RTX 4070 FE ve srovnání s RTX 4080 FE zkrátily o 1,7 mm takzvané sense piny. Jejich primárním úkolem je zjistit, zda je kabel zapojen do konektoru. Zkrácení je tedy poměrně chytrým řešením, jelikož pokud se adaptér správně nezasune do konektoru, nedojde ke kontaktu se sense piny, a tudíž nedojde k přísunu elektrické energie.

Jednodušeji řečeno, už by nemělo docházet k tavení kvůli nerovnoměrnému rozložení příchozí energie, protože se nebude přenášet do chvíle, kdy adaptér nebude plně zapojen.

Nvidia sice žádná vylepšení konektorů neohlásila, ale jedná se o vítanou změnu, a to zejména v případě RTX 4090. Tavení sice teoreticky hrozilo u všech novogeneračních modelů, nicméně právě ona byla nejvíce postižena kvůli své vyšší spotřebě.