V září se začaly ve vyšším počtu objevovat zmínky o nových grafických kartách, které nebudou součástí rodinky RTX 40, ale rozšíří dnes už předchozí řadu RTX 30. Konkrétně šlo o karty GeForce RTX 3060 8GB a GeForce RTX 3060 Ti s GDDR6X pamětí. Nyní je Nvidia oficiálně představila.

„Abychom hráčům a tvůrcům poskytli větší výběr, od listopadu představujeme několik dalších možností z dílen naší sítě partnerů grafických karet po celém světě,“ stojí v tiskové zprávě. Horší varianta RTX 3060 se od té standardní neliší jen menší pamětí, ale také zúženou sběrnicí, která je nyní 128bitová. Propustnost je navíc o 120 GB/s menší, byla totiž omezena na 240 GB/s. Ostatní parametry jako frekvence a spotřeba zůstávají stejné.

Nová varianta karty RTX 3060 Ti je zase úplně opačným případem. Díky využití GDDR6X, lepší paměťové technologie, se propustnost zvedla na 608 GB/s. Kapacita paměti a šířka sběrnice zůstávají na stejných číslech.

Leaker Zed__Wang dříve zmiňoval i novou variantu karty RTX 3070 Ti, která by dostala výkonnější čip GA102, ale Nvidia zatím o ničem takovém nehovořila.