V úterý jsme psali o vážném problému grafických karet Nvidia GeForce RTX 4090. Několika uživatelům se totiž roztavil adaptér i konektor při pouhém hraní videoher. Jeden z postižených uvedl, že karta začala podivně zapáchat a začalo se z ní kouřit. Server igor's LAB nyní uvádí, že se tým Nvidie potížemi zabývá spolu s výrobci jednotlivých grafik.

O používaný adaptér 12VHPWR, který je součástí každého balení, se musí pečlivě pečovat. Jeho ohýbání či jiné namáhání totiž může vyústit v přehřívání a nestandardní situace, jako je ta, která se právě v posledních dnech řeší.

Není tolik překvapivé, že Nvidia reaguje tak rychle. Tavící se adaptéry totiž nepředstavují nebezpečí jen pro image společnosti, ale také ohrožují bezpečnost uživatelů. Zelený tým sice zatím nevydal žádné oficiální vyjádření, ale kontaktoval všechny své partnery, kteří vyrábí grafické karty s jeho čipy.

Všechny poškozené grafické karty musí být zaslány přímo do sídla Nvidie kvůli analýze poruchy. Je to vůbec poprvé, co tak musí partneři učinit. Údajně je k takovému kroku Nvidia nevyzývala ani ve chvíli, co byly objeveny problémy karty RTX 2080 Ti způsobené používáním paměti od společnosti Micron.