Prakticky všechny detaily o ceně a dostupnosti grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070, jež vyplynuly z nedávných úniků a drbů napříč celým internetem, se staly skutečností. Dnes jsme se dočkali jejího oficiálního představení a informace se potvrdily, na pultech obchodů pak bude model k mání již zítra.

Grafická karta RTX 4070 je dosud čtvrtým vydaným desktopovým modelem využívajícím architekturu Ada Lovelace. Zároveň se jedná o vstup do mainstreamového segmentu, a to díky více dostupné ceně, která by mohla přitáhnout publikum, jež touží po parádním výkonu, ale zase nepotřebuje připlácet za rychlejší modely.

Stejně jako její dříve odhalené sestry z řady RTX 40 je i tato novinka zeleného týmu vybavena nejnovějšími vychytávkami, jako je DLSS 3, umožňující generování dodatečných snímků ve videohrách bez vyššího dopadu na kvalitu obrazu pomocí technologie upscalingu, nebo osmá generace enkodérů NVENC s podporou kodeku AV1. Stejně tak nechybí ani třetí generace ray-tracing jader nebo čtvrtá generace Tensor jader (na nich běží právě zmíněné DLSS).

Sílu DLSS navíc demonstruje graf zobrazený níže, který srovnává výkon ve hrách spuštěných v rozlišení 1440p s nejvyšším grafickým nastavením a zapnutým ray-tracingem (pakliže jej daná hra podporuje).

Co se týče specifikací, opět lze říct, že se dočkáváme toho, s čím se počítalo. RTX 4070 tedy disponuje osekanou variantou čipu AD104, která disponuje 5 888 CUDA jádry. GPU dále nabízí 36MB L2 cache, základní frekvenci 1 920 MHz a 2 475MHz boost takt. V oblasti FP32 je schopen dosahovat výpočetního výkonu 29 TFLOPs, což z něj dělá prakticky stejně výkonný čip jako ten, který byl spatřen u RTX 3080. Zato ale nabízí nižší spotřebu, která činí 200 wattů.

Abychom byli podrobnější, při nečinnosti žere RTX 4070 pouze 10 wattů energie a když si budete přehrávat video, spotřeba se zvedne jen na 16 wattů. Ve videohrách pak budete průměrně dosahovat 186wattové spotřeby. Stejně jako v případě již odhalených modelů generace Ada Lovelace tedy lze říct, že je RTX 4070 efektivnější než její předchůdkyně. Viz video níže.

Paměťové parametry jsou stejné jako v případě dražší Ti varianty. RTX 4070 je tedy dodávána s 12GB VRAM typu GDDR6X, jež využívá 192bitovou sběrnici, po níž běží 21gigabitovou rychlostí. V důsledku toho je možné dosahovat propustnosti 504 GB/s.

CENA A DOSTUPNOST

Nvidia GeForce RTX 4070 dorazí na pulty obchodů již zítra, tedy 13. dubna, a to s doporučenou cenovkou 15 699 Kč. Americká doporučená cena je nakonec skutečně 599 dolarů.