AKTUALIZACE

Leaker Zed__Wang později zveřejnil kompletní rozpis jednotlivých embarg spojených s GeForce RTX 4060, z něhož vyplynulo, že karta na trh dorazí už 29. června. Ve stejný den budou moci novináři a tvůrci obsahu publikovat recenze dražších variant. Recenzím modelů, jejichž cena bude odpovídat MSRP, padne embargo už o den dříve.

PŮVODNÍ ZNĚNÍ ČLÁNKU 

Koncem druhé třetiny května byla oficiálně představena grafická karta Nvidia GeForce RTX 4060. Zelený tým sice neodhalil úplně všechny specifikace, ale předvedl výkonnostní grafy a oznámil cenu a přibližný termín vydání. Bylo avizováno, že RTX 4060 bude globálně vydána někdy v červenci, přičemž u nás má dostat cenovku 7 899 Kč. Možná se jí ale nakonec dočkáme dřív.

V Nvidii patrně došlo k nějaké změně plánů. Známý leaker Zed__Wang, který obvykle poskytuje přesné informace o dění uvnitř této společnosti, totiž hovoří o tom, že RTX 4060 dorazí už koncem června. Důvod pro dřívější vydání ale neodhalil, a tak bychom si mohli jen domýšlet.

RTX 4060 bude nějakou dobu fungovat jako nejdostupnější model generace Ada Lovelace. Vyjde dokonce s nižší cenovkou než kdysi RTX 3060, a přesto se bude chlubit nejnovějšími vychytávkami, jako je DLSS 3. Bez použití DLSS však máme očekávat přibližně 20% výkonnostní posun a zde už je jen a pouze na vás, zda tuto hodnotu berete jako dostatečnou.

Co se týče specifikací, RTX 4060 disponuje plnou konfigurací čipu AD107, která nabízí 3 072 CUDA jader. Kapacita paměti typu GDDR6 činí 8 GB a využívána je sběrnice o 128itové šířce. Kvůli ní se nelze těšit na bůhvíjak dobrou propustnost, nicméně tento nedostatek má kompenzovat 24MB L2 cache, která ji údajně posune z 272 GB/s až na 453 GB/s.

Vícero podrobností o RTX 4060 jsme psali v našem samostatném článku.