Nvidia vydala prakticky celé portfolio desktopových grafických karet založených na nejnovější architektuře Ada Lovelace. V katalogu mnohým možná schází model RTX 4050, ale s ním je situace v současné době složitá.

Dříve se o kartě proslýchalo, že vyjde letos v létě, avšak jak je vidno, vydání stále nikde. Posledních několik měsíců se jí navíc ani nevěnují leakeři, což nasvědčuje tomu, že ji Nvidia uvede s výrazným zpožděním. Pokud vůbec. Dle nejnovějších informací má ale zelený tým v plánu vydat další model založený na starší architektuře Ampere.

Zahraniční portál Wccftech napsal, že Nvidia vypustí na trh zbrusu novou variantu grafické karty GeForce RTX 3050, a to někdy v následujícím roce. Odvolává se přitom na své zdroje. Na rozdíl od klasické varianty RTX 3050 však máme očekávat pouze 6GB paměť. Vzhledem k dalším parametrům, které jsou také horší než u již dostupné konfigurace, se očekává nižší cena.

Podle serveru Wccftech dostane nová verze RTX 3050 grafické jádro GA107 v konfiguraci 325-Kx. Dále o něm víme, že poběží na frekvenci 1 470 MHz, což představuje 17% snížení oproti boost taktu referenčního provedení klasické RTX 3050. Momentálně bohužel neznáme počet CUDA jader, kterými bude toto GPU disponovat, ale pokud se také sníží, spadne pod číslo 2 560.

Zmíněná grafická paměť podle všeho využívá sběrnici seříznutou na pouhých 96 bitů z původních 128, v důsledku čehož se očekává nepříjemné snížení propustnosti. Všechna zhoršení parametrů ve finále vedou k tomu, že namísto 115W TGP bude nová konfigurace RTX 3050 pracovat s pouhou 70W hodnotou TGP. Wccftech také hovoří o levnějších provedeních PCB, které bude označeno jako PG173 SKU 16.

Nvidia GeForce RTX 3050 v 6GB provedení by se měla do výroby dostat v lednu příštího roku. Co se týče ceny, předpokládá se spád do 150dolarového segmentu, takže v Česku by karta mohla vyjít na něco okolo čtyř až pěti tisíc korun.