Při výběru notebooku obvykle chcete najít vhodný průsečík mezi kompaktností, nízkou cenou a perfektním výkonem, ovšem pokud nechcete dělat kompromisy a skutečně chcete to nejlepší, většinou bude finální produkt splňovat pouze dvě z těchto tří podmínek. Pro milovníky maximálně lehkých notebooků má nové zařízení společnost Lenovo, a to pod značkou Fujitsu. Do Evropy se ale bohužel nepodívá.

Server TechRadar upozornil na vydání 13,3palcového kousku FMV UH-X 4ZR1L13925 pro asijský trh. Nutno dodat, že se nekonala žádná velká prezentace a celkově šlo ze strany výrobce o rychlý a tichý krok. I přesto je však tento notebook se svou hmotností 868 gramů jedním z nejlehčích na světě. Ještě méně vážil snad už jenom 778gramový FMV UH-X 4ZR0X81523 z roku 2018.

Lenovo pro dalšího člena rodinky UH-X opět použilo hořčíkové šasi, které mělo projít přísnými testy nárazů. I přes mimořádně kompaktní konstrukci se ale zařízení chlubí poměrně slušnou výbavou. Pod jeho kapotou nalezneme procesor Intel Core i5-1355U (popřípadě i jiná, výkonnější CPU, ale pak se už zvedá hmotnost), který disponuje deseti jádry, dvanácti vlákny a 12MB Smart Cache. Pracuje až s 55W spotřebou a frekvenci dokáže zvednout na 5 GHz. Procesor je pak doplňován 16GB operační pamětí typu LPDDR5. Od baterie pak výrobce slibuje 16,5hodinovou výdrž.

Notebook nabízí také pěkné možnosti konektivity. Vybaven je dvojicí Thunderbolt 4 portů, dvou USB-A 3.2 Gen1 portů a nechybí mu dokonce ani HDMI, Ethernet nebo slot na microSD.

Singapurský portál Shopee tento notebook nabízí za 1 799 tamních dolarů, což v přepočtu činí asi 29 300 Kč.