Koncem října byla oficiálně oznámena 8GB varianta grafické karty Nvidia GeForce RTX 3060 (kapacita paměti původního modelu činí 12 GB). Nvidia toto rozhodnutí prezentovala způsobem, že chce nabídnout hráčům a tvůrcům větší výběr. Oficiálně už ale nebylo prezentováno, jak moc se bude výkon nové karty lišit. Testy nyní odhalují, že nejde o zrovna malé zhoršení.

RTX 3060 8GB nedisponuje pouze horší kapacitou paměti, ale také užší sběrnicí, která je pouze 128bitová. To výrazně snižuje propustnost a důsledkem může být například horší výkon ve hrách. A to se také skutečně potvrdilo. Na YouTube kanálu Hardware Unboxed bylo publikováno video, jež ukazuje, že je nový model o zhruba 17 % pomalejší než ten původní.

Výkon byl změřen napříč dvanácti různými hrami, mezi nimiž byl třeba hráči i testery oblíbený Cyberpunk 2077. Jednotlivé tituly byly spuštěny s nejvyššími detaily.

Zabývat se počtem snímků za sekundu v jednotlivých hrách by bylo zbytečné, a tak se pojďme podívat alespoň na průměr: Při rozlišení 1080p dokázala RTX 3060 8GB vyprodukovat průměrně 94 FPS, zatímco její lepší a starší sestra 110. Rozdíl je zde tedy 17%. Při rozlišení 1440p rozběhl 8GB model jednotlivé tituly v průměru na 67 snímků, avšak onen 12GB dokonce na 79. Situace je zde velice podobná.

Recenzent o kartě nakonec řekl, že vydání nové karty je ze strany Nvidie otřesný krok vůči spotřebitelům. Důvodem tohoto tvrzení, jak už navíc možná tušíte, je matoucí označení a výrazný výkonnostní rozdíl mezi oběma modely.