Během nedávné konference Google I/O byl kromě nových řešení v oblasti umělé inteligence představen také očekávaný smartphone vyšší střední třídy Pixel 7a, který u sousedů v Německu pořídíte za v přepočtu 12 100 Kč. Detaily o jeho hardwarové výbavě jsme samostatně rozebírali zde, nicméně teď se zaměřme na jeho „odolnostní“ stránku, které se podíval na zoubek známý tester Zack Nelson.

Zack je skrz svůj YouTube kanál JerryRigEverything znám díky svým nekompromisním testům odolnosti, kterým vystavuje de facto každou novou vlajkovou loď nebo jinak zajímavý smartphone.

Zkouška jako vždy začala pokusem o poškrábání displeje, což se Zackovi povedlo až po zvolení materiálu, jehož tvrdost odpovídá úrovni šest na Mohsově stupnici. Pixel 7a totiž disponuje temperovaným sklem, pro nějž je tohle zcela typické.

Záda smartphonu jsou pokrytá plastem, což může být nevýhoda z hlediska designu a elegance, nicméně jak tester trefně poznamenává, při pádu na zem se hned nemusí roztříšti na milion kousíčků. A navíc se do něj dá vyřezat pěkně vypadající meč...

Dnes už je prakticky standardem, že smartphony mají v displeji zabudovanou čtečku otisků prstu, a jinak na tom není ani Pixel 7a. Zack se ale ocitnul v situaci, kdy mu ani po dvou pokusech smartphone nechtěl otisk správně rozeznat, ačkoliv tato část obrazovky zůstala ještě nepoškozená.

Další disciplínou byl jako vždy plamen ze zapalovače, respektive měl smartphone za úkol jej přežít. Zasažená část obrazovky zbělala asi po 25 sekundách, ale poté se vrátila do původního stavu. Snad nejobávanější pasáží Zackových testů je také snaha o zlomení telefonu vejpůl, což se mu v případě Pixelu 7a nepovedlo. Dá se tedy říct, že novinka od Googlu test odolnosti přežila.