Černý nápis „Norton“ na žlutém podkladě… Tenhle prográmek zná asi každý uživatel PC s Windows. Někdo jako antivirus, pro jiného je to zase bloatware předinstalovaný na nové notebooku. Dnes už toho Norton umí víc než jen chránit počítač před viry. Součástí programu Norton 360 je také cloudové úložiště, správce hesel, firewall, VPN a v Deluxe, respektive Premium edici také rodičovský zámek. 

Přečtěte si také: Kryptoměna Chia zvyšuje poptávku po SSD. Výrobci hardwaru ale mají řešení

A brzy přibude další funkce – těžba kryptoměn. „Kryptoekonomika se stala důležitou součástí života našich zákazníků, a proto jim chceme nabídnout možnost těžit kryptoměny s Nortonem – se značkou, které důvěřují,“ vysvětlil výkonný ředitel společnosti NortonLifeLock Vincent Pilette. Jinými slovy, Norton chce přiblížit těžbu kryptoměn masám. Zároveň řeší problém, na který uživatelé antivirových programů často narážejí. Jde o to, že antiviry obecně vzato vyhodnocují těžbu kryptoměn jako podezřelou aktivitu a snaží se ji zablokovat. Důvodem je fenomén cryptojacking, kdy si uživatel stáhne virus, který zneužívá jeho počítač k těžbě kryptoměn. Antivirus prostě nedokáže rozlišit, jestli těžíte kryptoměny sami nebo je těží někdo na vašem PC bez vašeho vědomí. Řešením je deaktivace antiviru, čímž ale podle Nortonu vzniká riziko napadení PC nebo odcizení krypta (pokud si je neukládáte do peněženky, ale na disk). 

Norton Crypto zjednodušuje celý proces těžby kryptoměn na stisk jednoho tlačítka. Zatím nabízí těžbu kryptoměny Ethereum, časem by se ale měl naučit těžit i další ověřené kryptoměny. Nejedná se o individuální těžbu, místo toho se připojíte do poolu k dalším těžařům a získané Ethereum si spravedlivě rozdělíte. Zda a kolik případě procent jde společnosti Norton, tisková zpráva neuvádí. Vytěžené Ethereum neputuje na disk, ale do softwarové peněženky Norton Wallet.

Nová funkce se aktuálně testuje u omezeného počtu uživatelů, už ale během několika týdnů by se měla objevit v ostré verzi softwaru Norton 360. Pokud byste novinku chtěli vyzkoušet, doporučujeme si nejprve ověřit, zda se vám těžba Etherea vůbec vyplatí. Zásadními parametry jsou cena energií, aktuální kurz Etherea a výkon vaší grafické karty (pro základní orientaci poslouží údaje z tabulky). Pak už stačí jen zadat data do kalkulačky. Je také potřeba myslet na to, že pro těžbu kryptoměn potřebujete mít živnost.